Efterskoler

EfterskoleEfterskole er en særlig dansk skoleform, som ikke findes helt tilsvarende andre steder i verden. Nogle af elementerne er sammenlignelige med ”boarding schools”, men der er også store forskelle.

Efterskoler er for unge der har afsluttet 7. klasse, eller som er fyldt 14 år. De fleste efterskoler optager dog kun elever til 9. klasse og 10. klasse, men der er også et antal efterskoler hvor du kan tage 8. klasse. Eleverne kan opfylde deres undervisningspligt på efterskolerne, der derfor også skal tilsikre at undervisningen i de almene fag som minimum står mål med de tilsvarende krav i folkeskolen.

Efterskoler er et kostskoletilbud, hvor eleverne bor på skolen.

Formålet med efterskolerne er at tilbyde undervisning og samvær, der har fokus på “livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse”. Efterskolernes undervisning bliver tilrettelagt med henblik på “elevernes hele menneskelige udvikling og modning samt deres almene opdragelse og uddannelse” (citater fra lov om frie kostskoler).

Efterskoler er frie grundskoler, der udover kravene til den almene undervisning selv definerer om skolen drives udfra en bestemt ideologi, pædagogik eller holdning. Efterskolerne repræsenterer derfor også en bred vifte af religiøse, pædagogiske og/eller politiske ideer. Efterskoler tilrettelægger selv deres udbud af fag, og i dag har de fleste efterskoler en klar profil i forhold til linjefag – altså eksempelvis musikefterskole, idrætsefterskole eller international efterskole. De senere år har vist den klare tendens, at de meget almene efterskoler har sværere ved at tiltrække det nødvendige antal elever. Og omvendt, at efterskoler med en tydelig profil klarer sig bedst.

Efterskoler skal være private, selvejende institutioner for at blive godkendt af Undervisningsministeriet. Når en efterskole er godkendt, modtager den tilskud af staten. Og tilsvarende kan eleverne – eller rettere forældrene – opnå statsstøtte og kommunestøtte til den del af udgiften for opholdet, som betales af brugerne selv.

Der er cirka 250 efterskoler i Danmark, og hvert år begynder ca. 28.000 unge på en efterskole.

Du kan læse en hel masse om efterskoler generelt på www.efterskole.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s